Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Това обяви пред Нова телевизия председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя посочи, че всеки директор може да призове родителите за това децата им да влязат от тогава в час. По нейни думи много директори са готови да направят това.

Такева заяви, че ще има удължаване на учебната година. То ще бъде за децата и учениците, които се затрудняват при усвояването на материала.

Тя изрази мнение, че такова удължаване трябва да има за всички деца от 1 до 4 клас, защото по този начин се облекчават родителите за 2 седмици през лятото.

Учителите предлагат удължаване на учебната година

Учителите предлагат удължаване на учебната година

Предложението е за учениците от 1 до 6 клас

Такева посочи, че има недостиг на учители в страната. Той обаче бил като безработицата - трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. По нейни думи всяка година около 1 000 учители се търсят в системата и тя се комплектова с необходимия недостиг. По тази причина според Такева той е полезен.

Тя обясни, че с увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал вече е 1 774 лв., а за непедагогическия - 943 лв.

Запитана защо някои учители засега не искат да се ваксинират, Такева обясни, че това се дължи на факта, че част от тях са по-педантични, както и на това, че информационната кампания за ваксинацията е закъсняла.

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за размисъл

Юлиян Петров: Ако пресолим манджата, ще стигнем до нежелани ефекти