Просветният министър Меглена Кунева подкрепя въвеждането на обучение по обща правна култура в средното образование. От парламентарната трибуна в рамките на парламентарния контрол тя обяви, че ще бъде въведен самостоятелен задължителен предмет „Гражданско образование”. Той ще се изучава в 11 и 12 клас.

Темата за обучението по обща правна култура бе повдигната от народните представители Явор Хайтов и Петър Славов.

Развивайки питането, Хайтов заяви, че въпросът за важността от това обучение се поставят от все повече български граждани. Според него е нужно да се изучават основните правила, задължения и принципи, както и устоите на демократичната държава. Въвеждането на подобен предмет в средното образование ставало особено необходимо в условията на засиления мигрантски поток, несигурна среда и опасност от тероризъм.

Явор Хайтов се мотивира, като подчерта, че непознавайки правната култура, се появяват групи, които решават да вземат закона в свои ръце и да раздават правосъдие сами. Чрез действията си обаче те поставяли под съмнение авторитета на държавата, което било особено опасно.

В отговор Меглена Кунева обясни, че е преценено предметът „Гражданско образование” да бъде въведен в 11 и 12 клас, тъй като тогава младежите са на прага на пълнолетието.

Учебното съдържание е организирано в шест големи теми: Гражданите, политиката и демокрацията; Граждани, права и отговорности; Национална идентичност и различия в обществото; Граждани, властта и държавата; Граждани и икономиката; България и глобалните проблеми.

Кунева обясни, че в тези теми се разглеждат всички поставени от Хайтов акценти.

Освен това новият закон давал допълнително възможности за гражданско участие в училищното образование. Можели да се изучават допълнителни предмети – избираеми и факултативни, които да надграждат наученото. Тези предмети можели да осигурят по-висока правна култура на учениците, които проявяват интерес към тематиката.

Кунева посочи, че министерството й търси допълнителни форми за разширяване на правната култура на учениците.