Посланикът на Холандия у нас Вилем ван Ее представи новите възможности за обучения в кралството след приемането на България в Европейския съюз.

В новите условия отпадат много ограничения, съществуващи досега, които често пъти са били пречка за българските кандидати.
Така например вече за голяма част от страните от ЕС не се изисква виза или разрешително за престой, а в страните, в които са необходими, те се получават по много по-лесен и достъпен начин.

Българските кандидат-студенти вече ще получават същите преференции, от които се ползват и студентите от ЕС - в по-ниски такси за обучение, възможности за кандидатстване за студентски заеми, стипендии, възможност за почасова работа.

Холандия е една от страните от ЕС, които предлагат разнообразие от програми на английски език.

Таксата за настоящата (2007/2008) академична година в повечето случаи е около 1500 евро бакалавърски и матгистърски програми в държавно-финансираните университети, за разлика от миналата година, когато таксите бяха между 5784 до 9480 евро.

Международните студенти имат право на общежитие - таксата излиза около 350-450 евро на месец, а разходите за живот в Амстердам са значително по-малко в сравнение с Ню Йорк, Лондон, Париж и Пекин.

Възможностите за висше образование в Холандия ще бъдат представени на 2 февруари във Врана - хотел Golden Tulip, а в София на 3 февруари в „Радисън".