Това, което стана ясно през последните дни от картата на висшето образование и данните в нея е, че около 50% от приетите студенти в 1 курс напускат висшето образование, защото не успяват да завършат. Изводът е на служебния министър на образованието Николай Денков, който се позова на данните от картата на висшето образование.

"Висшите училища сами решават как да приемат своите студенти", заяви той на въпрос на News.bg дали се очакват промени в приема на студентите във ВУЗ-овете в кандидатстудентската кампания.

Държавата гарантира кредитите на студенти и докторанти с до 40 млн. лв.

Държавата гарантира кредитите на студенти и докторанти с до 40 млн. лв.

Безплатни книжки за 4-годишните деца

"Широко отворената врата в началото не означава, че всеки успява да завърши. Понякога се оказва, че завършват само около половината студенти. Това е общо за всички висши училища, за почти всички професионални направления, с изключение на тези, които са със силно мотивирани студенти", подчерта Денков.

По думите му в специалностите "Медицина" и "Фармация" има по-малко отпаднали студенти. Като цяло това е един модел на висше образование, приет в целия свят - широк достъп, след което оцеляват тези, които учат сериозно.

Във връзка с основния проблем на училищата при участие в програмата "Почивка на море", Денков призова да се изчака събирането на документите и тогава да се анализират какви са проблемите.

Отговорихме по най-добрия начин в момента. Вече имаме две заявки за участие, като три са постъпили днес. Има интерес към програмата, но трябва да се изчака, за да се види как ще продължи събирането на заявките, уточни Денков.

Той подчерта, че учителите заслужават по-добро заплащане за труда, който извършват, но заплащането ще се извърши по реда на наредбите. Денков увери, че няма допуснати грешки и нещата изглеждат спокойни и спрямо очакванията след Националното външно оценяване след 7 клас.

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

Ведомството отговаря на най-често задаваните въпроси

Малко по-рано служебният министър на образованието Николай Денков награди отличниците, които са придобили квалификация по професия "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера".

В ресорното министерство Денков заяви, че оценява усилията и успехите на учениците. Много ми се иска и с вас да се случи нещо подобно, да се реализирате като програмисти, както сина ми, и да намерите щастие в работата, с която се захващате, защото това осмисля живота на всички ни, каза министърът.

Имаме много добро представителство и на момчетата, и на момичетата в тази професия. Това е нещо, с което можем да се гордеем, доволен е министърът.

Над 2300 ученици са преминали през програмата. 164 ученици са завършили програмата тази година, като 49 от тях са били с отличен успех, 29 са започнали работа като програмисти и 16 са на стаж.