Сред най-добрите на планетата сме по природни науки.

"В абсолютната световна класация за всички времена България е сред първите 8 най-добри на планетата", обяви президентът Росен Плевнелиев по време на петата годишна олимпийска среща в институцията.

От всички олимпиади олимпийците ни по природни науки са завоювали общо над 700 отличия: 115 златни, 241 сребърни и 268 бронзови медала. Спечелили са повече от 100 почетни грамоти.

"Всяка следваща година сме по-успешни от миналата", подчерта държавният глава и посочи резултатите за миналата 2015 г. Отборите по природни науки са извоювали общо 68 медала: 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови. Спечелили са и 6 почетни грамоти.

След домакинството ни на Балканската олимпиада по информатика и Международната олимпиада по лингвистика през миналата година, през септември 2016 г. страната ни ще е домакин и на Международната олимпиада по астрономия в Пловдив.

В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите шест. В абсолютната класация по информатика сме в топ 5.

Плевнелиев отбеляза и заслугите на учителите за успеха на младежите на световната сцена. Тези големи учители на България, са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията, отбеляза президентът.

"Вие сте бъдещите лидери на България и аз съм толкова спокоен, когато ви виждам и когато мога да покажа на нацията вашите успехи", обърна се Плевнелиев към олимпийците.

Сигурен съм, че всички ние вече осъзнаваме, че бъдещето не е в поставянето на граници, а в изграждането на мостове на знанието, технологиите, иновациите, допълни държавният глава.

През миналата година Образователното министерство е отделило над 1,1 млн. лв. за 21 олимпиади и 26 състезания. "Пътят към знанието винаги е път към звездите", заяви от своя страна зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.