Викове и скандирания „Оставка" и днес съпроводиха премиера Пламен Орешарски по време на церемонията по откриването на 93-та академична година в УНСС.

„Поздравления за поредния първи учебен ден в УНСС. Гордея се с моя университет, с амбициите на моите колеги преподаватели да бъдат винаги лидери в икономическото обучение и с нашите студенти, които също са сред най- добрите. В днешния динамичен свят образованието е ключов фактор за напредък. На добър път" - Това написа министър-председателят Пламен Орешарски в златната книга на УНСС при откриването на 93-тата академична година на университета. Ректорът проф. Стати Статев изтъкна, че г-н Орешарски става шестият премиер на България от УНСС след 1989г. „Министър-председателят е възпитаник и преподавател, житейският му път е свързан с УНСС. Днес той е скъп наш гост в родния си дом", отбеляза ректорът. Проф. Статев поздрави и министърът на финансите Петър Чобанов, който също участва в тържественото откриване на учебната година.

20-тина протестиращи, повечето от които студенти в Софийския Университет „Св. Кл. Охридски", причакаха премиера, който по протокол трябваше да поднесе венци пред паметника на първия ректор на УНСС Стефан Бобчев.
Демонстрантите скандираха Мафия, Оставка, както и болният въпрос за Орешарски, „Кой предложи Пеевски?"
Премиерът остана хладнокръвен пред поредния опит за обсада.

По-рано, по време на официалната церемония по откриването на учебната година, Орешарски призна, че се вълнува особено много от този първи учебен ден и пази спомените за своя такъв. Сред вас са бъдещите ни лидери, заяви той пред студентите.

Финансовият министър Петър Чобанов, който също е възпитаник и преподавател в УНСС, заяви, че призванието му е да преподава, а мнението на студентите е своебразен барометър дали си върши работата добре.

По-късно пред медиите премиер и министър коментираха актуалните за страната финансови проблеми.
Премиерът разкри, че вече се водят разговори със синдикати и работодатели за повишаване на минималната работна заплата. На въпрос дали има пари за подобна стъпка, Орешарски коментира „Въпросът не е толкова за суми, колкото за други фактори".

Медиите нямаха възможност за повече въпроси към премиера, тъй като след това той беше плътно обграден от НСО, за да бъде преведен покрай протестиращите.

Той бе следван от министър Чобанов, който побърза да увери, че бюджет 2014 ще бъде внесен в НС в срок, тоест до края на следващия месец.
По отношение на пенсионната реформа, Чобанов обяви, че към момента финансовото министерство е ориентирано към връщане на швейцарското правило.

По-късно днес в Садово премиерът заяви, че трябва да се работи за по-тясна връзка между висшето образование и практиката. „Освен това мисля, че има смисъл да се концентрират ВУЗ-овете. Сега сме доста напред по брой ВУЗ-ове на глава от населението", отбеляза г-н Орешарски. Той изтъкна още, че има много проблеми в образованието. „Ще се опитаме стъпка по стъпка да ги решаваме", каза още премиерът.