Няма напрежение с учебниците по предмета история и цивилизация. Това увери министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на заседание на ресорната парламентарна комисия по образование, на която бе изслушана по актуални въпроси, отправени от парламентарните групи.

Министър Кунева заяви, че издателствата са представили своите проекти на 10 юни 2016 г. или два месеца предсрочно, а в момента назначена от нея комисия извършва оценката на внесените проекти.
Осем са издателствата, внесли проекти за предмета история и цивилизация, а до 8 юли ще продължи работата на оценителите. Припомняме, преди няколко месеца имаше напрежение между издателствата и МОН по отношение на сроковете за новите учебници с влизането в сила на новия закон.

В комисията по оценяване участват учители, преподавател от висше учебно заведение и от БАН. „Очакваме с останалите учебници този процес да приключи до 9-ти август”, обясни министър Кунева.

Министърът увери, че от МОН са готови с учебните помагала за първокласниците и напрежение сред учителите няма, напротив министърът подчерта, че учителите са ги уверили, че знаят как да преподават.

По време на изслушването стана ясно, че до момента утвърдените държавни стандарти от МОН са четири. Предстои следващата седмица да бъдат предложени за обсъждане държавните образователни стандарти за Книжовния български език, за резултатите от обучението на учениците и организацията на дейностите в училищното образование.

„МОН работи в пълна мобилизация”, заяви министърът, като увери депутатите, че приоритетните стандарти ще бъдат готови преди 1-ви август, така че учебната година да започне без напрежение.

Освен за готовността на учебниците въпрос имаше и за тежестта на ученическите раници. Патриотите в лицето на зам.-председателя на комисията Милен Михов питаха министъра за тежестта на ученическите раници и дали не е по-подходящо вместо хромова хартия, така както било записано в наредбата, да се използва офсетова, тъй като цената на хромовата хартия и без това била по-висока и освен това хромовата хартия била с 30% по-тежка от офсетовата хартия.

Министърът отговори, че учебниците трябва да издържат три години и от МОН са се вместили в това, което имат като бюджет.

Валери Жаблянов попита за закритите две професионални гимназии в София, едната от които в квартал „Красна поляна”. Той изтъкна, че това е станало със заповед на министъра, която по думите му идвала, след като вече е обявен план прием и са сформирани две паралелки.

Министърът заяви, че е изпълнила закона такъв, какъвто е и нямало как да отложи действията си, но заяви, че е готова да обсъди този конкретен казус.

Въпрос имаше и за професионалното образование и евентуален закон за дуалното образование, като министърът обясни, че такъв не са обсъждали с екипа. Кунева подчерта, че масовизацията на висшето образование дава много малка инициатива за професионалното образование.

По думите й това са въпроси, по които трябва първо като общество да изчистим мнението си - да направим проходима системата от професионалното към висшето образование за тези, които имат желание да продължат.
Министърът призна, че засега професионалното образование остава непривлекателно и призова депутатите също да се включат активно и да допринесат за по-доброто позициониране на професионалното образование.

Министърът заяви, че влизат в разговорите за Бюджет 2017 г. с приетия на отраслов съвет Колективен трудов договор, в който е записано, че ще работят за увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г. с 10%. Това е нашият документ”, заяви Кунева и изтъкна, че като министър е длъжна да даде колкото се може повече аргументи защо политиката на инвестиции в образованието е правилната инвестиция.

С образованието започват всички реформи в страната. Министерството ще бъде подготвено с всички възможни аргументи”, заяви тя. По думите й министерството прави реформи и именно за тях е необходима подкрепа, а не просто да се дават едни пари на калпак.