Учебници за 15 септември ще има. Те обаче може да не са нови.

След среща на новия просветен министър Меглена Кунева с издателите, тя обяви, че няма да позволи хаос в системата и старт на учебната година без учебници.

Издателите предлагат новите учебници да бъдат готови за 2017 г., а за тази да има редакции или помагала за онези части в новите учебни програми, които се различават сериозно от досегашните.

Имаме едно и също желание да решим проблемите. Цялата процедура е 12 месеца, но сега срокът е съкратен. Това е една много важна патриотична задача, обясни Кунева.

Да бъде Рада Госпожина, а не Кирияк Стефчов иска левицата от Кунева

Да бъде Рада Госпожина, а не Кирияк Стефчов иска левицата от Кунева

Образователният министър пък призова депутатите да мислят позитивно

Тя припомни, че законът дава възможност от 7 месеца за проекти на нови учебници, за да изберат учителите по кои да работят. За издателите ще е трудно да спазят този срок за новата учебна година, призна министърът.

Това е една много малка част от закона и той дава възможмости как може да се избегне такава ситуация, намекна тя за отлагане.

Не искам да допусна хаос в системата и децата да нямат учебник на 15 септември, категорична е Кунева.

Нови учебници за първи и пети клас можело да има по Нова година

Нови учебници за първи и пети клас можело да има по Нова година

Прогнозира Даниел Вълчев и обясни процедурата

От издателство "Булвест 2000" увериха, че целият бранш търси изход от ситуацията. Винаги сме спазвали закона, ще го спазим и сега, обяви представител на издателството.

От "Просвета" пък смятат, че е недопустимо на 15-ти септември да няма учебници.

Издателите не смятат за добре децата да започнат учебната година с некачествено направени учебници по претупана процедура.

Предложихме на МОН новите учебници да влязат в сила от 2017 г. Законът предвижда такава възможност, заявиха от издателството.