Кунева да бъде Рада Госпожина, а не Кирияк Стефчов.

Това е съветът на левицата към новия просветен министър. Кунева отговаря на депутатски въпроси в редовния петъчен парламентарен контрол за пръв път в новото си министерско амплоа.

Дали сме писменост на над 150 милиона хора на земята, а сега правим недопустими промени в опит да променим българската история и литература. Абсурдно е да оспорваме термините робство и иго, категорични са народните представители от столетницата.

Ще поискам среща следващата седмица с комисията по образование, за да потърсим вариант за новите учебници, защити се пък Кунева.
Тя подчерта, че за нея е неприемливо децата да почнат годината с един учебник, а да завършат с друг. Наистина ситуацията е трудна.

Ще направим така, че този хубав закон да започне да действа, обеща тя.

С този призив за подкрепа се обърна към депутатите още Меглена Кунева: "Чакам да чуя от вас дума на мотивация.

В МОН е разработен целият пакет от програми от 1 до 12 клас, но са представени още само части от тях. Базираме ги на национални традиции, анализ от външните оценявания и матурите, външните изследвания и европейската рамка за учене през целия живот, обясни Кунева пред почти празна пленарна зала.  

Аз представлявам изпълнителната власт и съм длъжна да изпълнявам. Няма да пожалим с екипа ми и секунда от времето си, за да направим Закона за началното и средно образование изпълним и изпълнен, отсече новият образователен министър.  

По думите й има възможни варианти отпадналите от задължителните произведения текстове, което възмути мнозина, да се включат под една или друга форма в часовете по музика и история.

"Ако сеем ветрове, ще пожънем бури, а не бива. Мислете позитивно", призова Кунева депутатите в зала.