суПравителството отпусна чрез бюджета на просветното министерство по самостоятелните бюджети на държавните висши училища допълнителни 6 млн. лв. за стипендии. Това стана ясно днес след редовното заседание на МС.

Средствата са необходими заради увеличения прием на студенти и докторанти през учебната 2010 - 2011 г., както и на нарасналия дял на студентите, които получават стипендии по право - несемейни студенти без двама родители, студентите с родител с трайни увреждания и студентките майки с дете до 6-годишна възраст.

Сред правоимащите са и чуждестранните студенти, приети по актове на МС - за първата година на обучението; чуждестранните студенти, приети по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен; както и бащи с дете до 6-годишна възраст в случай, че майката не е студентка, починала е или упражняването на родителски права е предоставено на бащата студент.

От пресцентъра на МС припомнят, че стипендиите са един от основните инструменти за подобряване достъпа до висше образование. Системата за студентско подпомагане у нас включва също общежития и квратритни помещения, държавна субсидия за столово хранене, субсидия за транспорт и студентско кредитиране.