От понеделник всички ученици се връщат в клас с еднократно тестване. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти в Националната кардиологична болница.

От 1 до 12-ти клас тестването ще се извършва с щадящи тестове. Учителите ще се тестват два пъти седмично.

До края на деня ще излезе заповедта на Министерство на здравеопазването.

Припомняме, че само час преди това образователният министър Николай Денков поиска също промяна в заповедта, за да може всички деца да учат присъствено. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че е предлагал да се направи анкета сред по-големите ученици, както и че според него те няма проблем да се върнат в клас с тестване с наличните и в момента средства, т.е. тестове за възрастни.

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците

Тази сутрин представители на МОН и МЗ са обсъдили възможностите за осигуряване на безопасна среда за учениците, обясни Кацаров. "Макар че не е наше задължение да осигуряваме тестове, защото ние ги купуваме за РЗИ, но се ангажирахме, за да помогнем на МОН, защото си даваме сметка, че не е лесен процес", обясни Кацаров. По думите му вчера е имало допълнителна поръчка на тестове, но те се намирали трудно и в Европа, тъй като имало търсене и тежка епидемиологична обстановка и в другите страни. Има договорени количества, трябва да стигнат за тестване на всички ученици до средата на януари, посочи министърът.

Учениците тръгват с тестове във всички общини със заболяваемост над 250 на 100 000, а в останалите области остават на ротационен принцип.

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

678 111 са всички ученици в страната без област Кърджали

Броят на заболелите у нас намалява, отчете още Стойчо Кацаров и епидемиологичната обстановка позволява горното решение. Малък е броят на откритите положителни тестовете на учениците от 1 до 4 клас. По думите на министъра тестването веднъж седмично на учениците е с пренебрежимо малък риск. Ако МОН реши, могат да се тестват учениците от 8 до 12 клас с назални тестове, каза още той.

И още: От понеделник отпада забраната за извършаване на планови дейности и операции, съобщи Стойчо Кацаров. Той обясни, че намалява заетостта на леглата в болниците, включително и реанимационните и трябва да се освободят легла за хората, които имат други заболявания, извън коронавирус.

На въпроса няма ли да дойде по-тежка вълна заради новия вариант Омикрон - Кацаров каза с уточнение, че е в шеговит стил: Те се учат от нас - както виждате ние не сме обявили локдаун, те обявяват - сравненията не са уместни, условията в различните страни са различни, подходите са най-различни, нашият подход е добър, справихме се с най-тежката епидемична вълна. Не само в България, а в Европа също е най-тежката епидемична вълна.

У нас няма омикрон - категоричен е обаче министърът. Той е поръчал на НЦЗПБ да секвенира повече проби, ако има и настъпи нов вариант - да бъде засечен веднага.

Кацаров: Безпрецедентна сума е изхарчена за здраве, нужни са промени

Кацаров: Безпрецедентна сума е изхарчена за здраве, нужни са промени

Обясни, че става дума за целия ресурс за здравеопазване