Служебният министър на образованието Николай Денков иска от министъра на здравеопазването да промени заповедта за противоепидемичните мерки относно тестването, така че всички ученици в страната да се върнат в клас. Това обясни на брифинг в МОН той и бе категоричен, че учениците от 5 до 12 клас вече не може да продължават да учат дистанционно, защото е паднала мотивацията им, а учителите са изморени. Денков уточни, че вариантите за промяна на заповедта са няколко, но решението е на здравните власти. Като примери той посочи:

- тестване само веднъж в седмицата

- спиране на тестването на учениците от 1 до 4 клас, от което досега се е показало, че заболеваемостта сед тях е много малка

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Тежко бъдеще заради образователния локдаун вещае Диян Стаматов

Малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците

В заповедта на МЗ пише, че за връщане в клас трябва да се провежда двукратно тестване на учениците, но няма достатъчно тестове - изборът е или да се чакат тестове, или да се промени заповедта. Вариантите са много, каза министърът и уточни, че "кой е най-издържаният, трябва да решат здравните експерти".

"Ние казваме, че след 4-5 седмици е абсолютно неприемливо учениците да продължават да учат вкъщи и да не знаем кога ще се върнат в клас", категоричен бе Денков.

Повтаряне на учебната година няма да има, обяви Николай Денков. Той коментира, че дори в много училища процесът на образование е на високо ниво, но децата са изнервени, учителите - натоварени, има и места със спад на качеството.

Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Ваксините за деца - след 15 декември

Наличните тестове в момента в склада са 89 600 и стигат само за учениците от 1 до 4 клас. С темповете на пристигане на тестове и виждайки, че обещаните тестове не пристигат, а са до два-три пъти по-малко, няма как да се върнат големите ученици, добави министърът.

Положението беше приемливо за тежката вълна - вече е напълно неприемливо, забавяне за 3-4 седмици е пагубно за тези ученици, затова помолих здравния министър Стойчо Кацаров и обясних мотивите на МОН, а от МЗ поискаха информация колко ученици имаме, за да се реализира връщането, поясни Денков. Той оставя останалите въпроси в МЗ, защото "станал жертва да обяснява здравни теми". Николай Денков е категоричен, че при следващото правителство ще се поиска при обсъждане на теми, свързани с компетенциите на МОН - ще се иска да присъства и представител на МЗ и обратно.

Докато Денков не види тестове в склада, не казва дати за учениците

Докато Денков не види тестове в склада, не казва дати за учениците

Според данните вирусът се разпространява по-бързо в училищата, отколкото средно за страната