Първият списък с иновативни училища в страната вече е одобрен, стана ясно днес на заседание на Министерси съвет. Учебни заведения са общо 184 и са одобрени от Комисията за иновативните училища.

Иновативните училища трябва да бъдат модел на модерното училище , в което учениците да подобряват резултатите и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

203 училища искат да стават иновативни

203 училища искат да стават иновативни

Подадени са 226 проекта

От началото на новата учебна година 45 от одобрените училища ще разработват и въвеждат иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението. Други 51 училища ще повишават качеството на образованието, чрез организиране на управлението, обучението и образователната среда, 88 училища ще използват нови методи на преподаване, а 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и учебните си планове.

Два месеца училищата могат да кандидатстват за иновативни

Два месеца училищата могат да кандидатстват за иновативни

Комисия към МОН ще оценява заявленията

Одобрените училища са девет начални, 67 основни, пет обединени, 51 средни, 30 профилирани гимназии, 21 професионални гимназии и един колеж. От всичките 184 училища в списъка 22 са държавни, 129 са общински и 33 са частни.

Проектите в училищата иновативните процеси ще бъдат с продължителност до четири години. Резултатите ще подлежат на постоянен мониторинг. Не са допуснати проекти, чрез които се внушават верски убеждения.