В рамките на една седмица Софийският университет "Свети Климент Охридски" успя да постигне втори голям успех. Отбор на висшето училище направи впечатляващо представяне на състезанието по пледоарии по Европейската конвенция за правата на човека и спечели второ място, съобщи "Дневник".

Конкурсът се организира от Европейската юридическа асоциация на студентите юристи (ELSA - European Law Students Association) с подкрепата на съда в Страсбург.

В състезанието участват общо 95 отбора от 30 страни. От тях 20 стигат до устен кръг. На полуфинала отборът на СУ се изправи срещу отбора на Кеймбридж, а на финала срещна украинския отбор. Той спечели с пет на четири гласа.

Треньори на студентите са юристи от "Български адвокати за правата на човека" - София Разбойникова и Даниела Екимова.

В отбора са Николина Михайлова, Кристиян Калчев и Радослава Макшутова.

Тимът на Софийския университет спечели наградата за най-добро писмено становище от името на правителството - ответник по жалба пред Европейския съд за правата на човека.

"За мен беше изживяване, несравнимо с нищо от ежедневието на студент от Юридическия факултет, и възможност да се запозная с юристи от областите,

които ме интересуват, както и със студенти от факултети в цяла Европа. Беше едновременно и трудно, и забавно, и най-вече помагащо ми да разбера възможностите си." - сподели пред "Дневник" Макшутова, която е студентка по право в пети курс. Това не е първото й международно състезание. Миналата година с друг отбор Радослава участва в CEEMC. Нейните съотборници пък са били на Telders.

Подготовката трае около пет месеца, но според Разбойникова, цитирана от "Правен свят", тримата участници са показали

"блестящи умения и израснаха буквално пред очите ми за четири дни".

"Те доказаха, че заслужават всички вложени усилия и че имат страхотно бъдеще като юристи", казва още Разбойникова.

За да стигнат до финала, студентите от СУ победиха отбора от Румъния - първия съперник. Следваха сблъсъци с Испания, Русия и Великобритания (Кеймбридж). През миналата година британците получиха първата награда.

Състезанието възпроизвежда процедурата по разглеждане на жалба пред ЕСПЧ по фиктивен случай, засягащ пропорционалността между индивидуалните права и защитата на националната сигурност. Наградата за първия отбор е стаж в съда.