Парламент НДСВ, ДПС и ОДС отхвърлиха ветото на президента върху промените в Семейния кодекс със 148 гласа при гласували в залата 180 народни представители.

Мотивите на депутатите, отхвърлили президентското вето, е че с този кодекс се регламентира прецизно процеса на осиновяването у нас. От Коалиция за България и парламентарната група на Национален идеал за единство (НИЕ) декларираха, че ще подкрепят позицията на президента по промените в Семейния кодекс.

По-рано и вицепремиерът Шулева призова за отхвърляне на ветото

В хода на дебатите депутатите от всички политически сили заявиха, че мотивите на президента за връщане на промените в Семейния кодекс за повторно обсъждане са основателни, но същевременно с това се обявиха против отхвърлянето на закона като цяло.

ОДС няма да подкрепи ветото, защото то ще забави действието на целия закон, каза Йордан Соколов. Според него президентът не е трябвало да връща целия закон само заради два текста. Депутатът от ОДС предложи ветото да бъде отхвърлено от парламента, но оспорените от президента Първанов текстове веднага след това да бъдат поправени.

Соколов подчерта, че не може да подценява факта, че в момента има 30 хил. деца в социалните домове. Българските осиновители предпочитата да осиновяват само здарви деца, докато чуждите осиновители осиновяват болни деца и деца от ромски произход.

Според депутата от ОДС Иван Иванов мотивите на държавния глава срещу стесняването на възможността за осиновяване от български семейства са напълно основателни. Вместо президентът да атакува само този текст, той атакува закона по същество, констатира Иванов, като предложи допълнително оспорените текстове да бъдат променени.

Четин Казак от ДПС заяви, че ще гласува против президентското вето, но съобщи, че въпросната поправка за заличаване на осиновяването като мярка за закрила на детето е била резултат от анонимно предложение, което не е постъпило в правната комисия. Казак предложи заедно с Националната информационна система за деца и осиновители да се въведат и регионални регистри, за да се изчерпят всички възможности за осиновяване.

Мария Ангелиева внесе поправки в закона за закрила на детето, които отчитат именно критиките на президента. Тя предлага закрилата на детето да се осъществява чрез осиновяване и настаняване в приемно семейство и в специализирана институция. В Националаната информационна система могат да се вписват данните в регистрите по осиновяването, водени от регионалните дирекции за социално подпомагане по реда на Семейния кодекс.