Изцяло нов физкултурен салон ще привлича още ученици в столичното 48-мо основно училище "Йосиф Ковачев". Училището е било без физкултурен салон няколко десетилетия.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави учениците и им пожела още много спортни успехи и възпитаването на бъдещи шампиони. Училището е паметник на културата, построено е в началото на 20-ти век.

Кметът Фандъкова обясни, че през 1953-година, когато е правен ремонта на покрива на физкултурния салон вместо да бъде подменен дървения покрив, са сложили стоманобетонни плочи. "Това почти е разрушило сградата. Наложи се преди десет години да се разруши сградата, защото беше опасна и да се проектира нов физкултурен салон", обясни Фандъкова.

Това е десетият нов физкултурен салон в София. В плана на Столична община има проектирани още пет. Единият от тях е на Френската гимназия.

"Предстои до края на тази година да започне строителството на спортната зала в 149-то училище в "Овча купел". Тя е една започната и изоставена сграда както беше 88-мо училище в "Овча купел", припомни Фандъкова.

Очаква се през 2018 г. София да е и европейска столица на спорта. Затова и амбицията ни е голяма, посочи Фандъкова. В тази връзка столичният кмет Фандъкова е възложила на главния архитект да разработи типови проекти за малки спортни зали - допълнително, там където дворовете на училищата позволяват.

"Надявам се да получим и подкрепа на държавата, на спортното министерство. Говорила съм с премиера - държавата да помогне със средства за изграждането на такива типови спортни зали, които да позволят училищата да разширят своята спортна база", обясни Фандъкова.

Продължава изграждането на ново разширение на 1-ва езикова гимназия. "Там работата върви в график", увери Фандъкова.

Зам.-кметът Ирина Савина с ресор "Инвестиции и строителство" обясни, че в момента има над 30 училища и детски градини, на които предстои да се извършват ремонтно-възстановителни конструктивни дейности.

Йорданка Фандъкова благодари и на инж. Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика", който по думите й е и основният двигател за това училището да има нов физкултурен салон.

Средствата, който са били разходвани са в размер на 400 хиляди лева. Те са от Приватизационния фонд на Столична община. Директорът на училището Даниела Костова благодари за новата придобивка и изтъкна, че с нея ще бъдат привлечени още нови ученици, тъй като една от пречките пред записването им, е била липсата на физкултурен салон. Костова се похвали, че и без физкултурен салон първите места от общинските шампионати са на учениците от 48-мо училище.