За отпадането на научните звания се обявиха ректорите на Нов български университет и Техническия университет София - Сергей Игнатов и Камен Веселинов.

Тези бяха изказани в рамките на дискусия в Пловдив за развитието на правната уредба в образованието, предаде БНР.

По думите на Сергей Игнатов Висшата атестационна комисия трябва да се закрие, което означава научните степени да се дават от университетите. Според него в предложения проект за стратегия на научните степени и звания има само козметични промени на действащия закон. В проекта е заложено постоянните научни съвети, пред които се правят защитите за степени и звания, да станат журита, чийто състав да се сменя, а гласуването да е явно, ректорите сами да решават кои хабилитирани лица да назначават след конкурс.

Националната агенция по акредитация ще започне проверки във висшите училища за броя на хабилитираните преподаватели там, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Добрева.

В момента по закон всеки доцент или професор има право да работи на не повече от два трудови договора.

По-рано при откриването на дискусията премиерът Сергей Станишев заяви, че процедурата за даване на научни степени и звания у нас е затворена и непрозрачна. По думите на министър-председателя механизмът по даване на степени и звания трябва да се ускори и опрости, тъй като сега отнема 2-3 години.