6 оцветители и консерванти увреждат ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните. Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, цитиран от „24 часа". Той който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите.
Тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.
Доц. Милошев разказва, че преди около 10 години са имали възможността да разработят метода. Той е усъвършенстван, за да стане около 10 000 пъти по-чувствителен от досегашните. Специалистите са решили да удостоверят това с доказани генотоксини. Изпробвали са го с мутагени и химикали. В крайна сметка решили да използват метода за нещо приложно и се обърнали към Е-тата.
За 14 Е-та има резултати. 6 от тях са най-добре проучени, като са прилагани в най-различни концентрации и варианти. За тях учените направили публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд „Научни изследвания" към МОН. Ако методът се възприеме и започне да се прилага в практиката, ще стане много по-евтин.
Установено е, че изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите. Методът се нарича кометен тест.
Изследваните вещества са: натриев нитрит Е 250 (консервант); кофеин (добавка); индиго кармин Е 132 (оцветител); Еритрозин Е 127; Фаст грийн Е 143 (оцветител); 4-аминоантипирин (ААP), вещество, до което се разпада популярен аналгетик.
bah
на 24.09.2014 в 17:28:00 #8Незнам от колко време го има в българските храни,защото не живея в БГ,но освен купищата Ета открих това,което в САЩ се смята за вредно-Фруктозна глюкоза(High fructose corn sirup) и Хидрирани масла.За хидрираните масла знам,че първия опит да бъдат внесени в България беше много отдавна след падането на БДС в сладкарския бизнес.Това е химичен евтин маргарин,който се разтваря при по-висока температура от телесната и затлачва стомаха и червата появяват се полепи.За фруктозната глюкоза има гугъл там пише достатъчно.Балъци и непросветени винаги е имало и ще има всичко е въпрос на личен избор
bah
на 24.09.2014 в 17:17:19 #7Всичко безвредно е в собствената ви кухня,но мързела е прекалено голям да си го направите и много ядете
mrasnika
на 24.09.2014 в 16:47:08 #6Най вредният е Е250 - натриев нитрит, има го във всички колбаси! До сега съм открил само един колбас в който е заменен с по малко вредният натриев цитрат - Саламите за деца на Сачи!
NikB
на 24.09.2014 в 16:46:46 #5А ако сравним Е-тата, примерно с цигарите - колко пъти цигарите са по-вредни от Е-тата и харата пак си ги пушат. А и колко естествени храни има, които също са вредни. Въобще, това изследване, без да се изясни подробно, е голям ... майтап.
mc solaar
на 24.09.2014 в 15:38:05 #4абе ,що не напишете накрая кои са БЕЗВРЕДНИТЕ Е-та , 4е се объркахме бе....
Минувач
на 24.09.2014 в 13:21:15 #3ОПАСНИ ГРУПИ ДОБАВКИ Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;Е447;Е924a, Е924b - Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори. Е171-173;Е320, Е322;Е407, Е447, Е450 - Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците. Е221-226;Е311-313, Е320-322, Е338-341;Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466- Нарушават хра-носмилането. Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт. Е230-232, Е239;E311-313 - Могат да предизвикат алергични реакции. Е220 - Разрушават витамин В1. Е230, Е231, Е232, Е233 - Нарушават функциите на кожата. Е250, Е251, Е252 - Противопоказани при хипертония. E-102 E-110 E-120 E-124 E-1237 E-129 E-155 E-220 E-222 E-223 E-224 E-228 E-233 E-242 E-400 E-401 E-402 E-403 E-404 E-405 E-501 E-502 E-506 E-620 E-636nbsp; E-637 E-907 -ОПАСЕН Е-153 Е-210 Е-211 Е-212 Е-213 Е-214 Е-215 Е-216 Е-219 Е-230 Е-252 Е-280 Е-281 Е-282 Е-283 Е-330 Е-954 - РАКООБРАЗУВАЩ Е-103 Е-105 Е-111 Е-121 Е-125 Е-126 Е-130 Е-152 - Е-952 - ЗАБРАНЕНО Е-104 Е-122 Е-141 Е-150 Е-171 Е-173 Е-241 - ПОДОЗРИТЕЛЕН Е-123 - ОСОБЕНО ОПАСЕН+ЗАБРАНЕНО Е-270 - ОПАСЕН ЗА ДЕЦА Е-510 Е-513 Е-527 - ОСОБЕНО ОПАСЕН Е-160 Е-221 Е-223 Е-239 Е-1105 - ВРЕДЕН ЗА КОЖАТА Е-250 Е-251 - АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ Е-330 Е-338 Е-339 Е-340 Е-341 Е-343 Е-450 Е-451 Е-452 Е-453 Е-454 Е-461 Е-462 Е-463 Е-465 Е-466 - ВРЕДЕН ЗА ЖЛЪЧКАТА Е-626 Е-627 Е-628 Е-629 Е-630 Е-631 E-632 Е-633 Е-634 Е-635 - РАЗСТРОЙСТВА НА ЧЕРВАТА Е-154 - РАЗСТРОИСТВА НА ЧЕРВАТА+ АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ

KiroGovedoto
на 24.09.2014 в 10:13:44 #2Соломоне на теб умствения ти капацитет само до ебане ли стига бре? Жалка картинка си
KiroGovedoto
на 24.09.2014 в 09:29:09 #1И тези Е-та са?