Увеличение на предвидения в 5 клас хорариум по География и икономика от 51 на 68 часа; разтоварване на учебното съдържание по География и икономика за 5 клас от прекомерно тежки изисквания; нормативно гарантиране на възможността учители по география да могат да водят часове по новите учебни предмети „Предприемачество” и „Гражданско образование”.

Това са основните искания на учителите по география, които ще излязат в събота на поредния си протест срещу пормените в новите учебни планове и програми. Недоволството на учителите по география бе подкрепено от Парламентарната група на Патриотичния фронт. Депутатите ще поискат среща през следващата седмица с министъра на образованието Тодор Танев.

Подкрепата на ПГ на ПФ бе уточнена на среща в Народното събрание между петима депутати от Патриотичния фронт и  доц. Марин Русев  от Геолого-географски факултет на СУ и доц. Иван Дреновски от Природо-математически факултет на ЮЗУ.  Те са и представители на  Асоциацията на професионалните географи и регионалисти ( АПГР).

Географската колегия от цялата страна настоява още за подобряване на диалога с ресорните представители на МОН.