Министерският съвет одобри още 6 национални програми, които изпълняват основни приоритети за повишаване качеството и достъпа до образование, за допълнителна личностна подкрепа за всяко дете и за развитие на образованието зад граница, съобщиха от правителствената пресслужба.

През тази година е заложена нова програма за професионалното образование и обучение с бюджет от 2,6 млн. лева. Чрез нея ще се финансира закупуване на оборудване на специализирани учебни кабинети, ремонти и обзавеждане, ще бъдат закупени учебни видеофилми и софтуер. Предвиждат се и средства за транспорт за провеждане на училищни практики в реална работна среда. Предвидени са обучения за учители, разработване на 10 електронни помагала по специални предмети, както и изготвяне на учебни програми национални изпитни програми за професионално образование и обучение.

Националната програма "Обучение за ИТ кариера" е надградена с нов модул и ще се изпълнява с наименование "Обучение за ИТ умения и кариера". През тази година е заложено разработване й осъвременяване на учебно съдържание за учебен предмет или модул в сферата на ИТ, цифровите и високите технологии. Ще се организират и обучения на ученици - учебни практики, участие в проекти на фирми, стажове и летни академии. Чрез програмата вече няколко години успешно се осигурява обучение по програмиране на ученици от цялата страна за придобиване на професионална квалификация по професия "Приложен програмист".

Националната програма "Роден език и култура зад граница" с бюджет от 2 108 000 лв. подкрепя проекти, свързани с подпомагане на обучението по български език и литература, по история и по география на България за децата от предучилищна възраст и за учениците от I до XII клас, както и на обучението на учители от българските неделни училища в чужбина. Предвижда се създаване на електронна база данни с тестови задачи по български език. Получилите сертификат за владеене на езика ще имат възможност да продължат образованието и обучението си в училища в България при завръщане в родината. Ще се подкрепят проекти за партньорства между неделни училища в чужбина и училища в страната ни, както и обмен на училищни практики и обогатяване на знанията по български език, история и география на България на учениците от българските неделни училища. По тази програма ще бъдат създадени условия за стопанисване на къщата на Христо Ботев в село Задунаевка, Украйна, както и за популяризиране на делото и връзката на Ботев с бесарабските българи. Планирано е къщата да бъде превърната в образователен център, в който ще се обучават децата от българските неделни училища в Украйна.

За поредна година по програмата "Без свободен час" ще се изплащат възнаграждения на учители в училища и детски градини, които заместват свои колеги в отпуск, като има и отделен модул за педагогически специалисти, които провеждат обучение от разстояние от домовете си. 37 лв. с включени дължими осигуровки ще се изплащат за компенсиране на разходи за консумативи при обучение от разстояние в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, въведено извънредно положение или други случаи на преустановен присъствен образователен процес. По програмата за един учебен/астрономически час на училището, ЦСОП или на детската градина се възстановяват до 10.50 лв., което включва и дължими осигуровки за учител, когато замества в училище и детска градина в населеното място, в което е регистриран по настоящ адрес. 12.50 лв. лекторски се изплащат, когато учител замества в друго населено място.

По програма "Предоставяне на съвременни условия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в институции в системата на предучилищното и училищното образование" ще се финансира създаването на съвременни кабинети за работа на децата и учениците в различни направления - науки, технологии, изкуства, спорт, като целта е постигане на ефективен образователен процес в центровете за подкрепа за личностно развитие. Ще се финансира закупуване на съвременно и модерно обзавеждане на помещения за занимания по интереси и за материали.

Нова програма е свързана с патриотичното възпитание - за изследване на историческото минало на българската армия, която е ориентирана към патриотичното възпитание и гражданското образование на учениците. Дейностите ще се изпълняват съвместно с Министерството на отбраната.