От днес директорът на Френската гимназия в София Пенка Малинска е пенсионирана, въпреки че няма навършени 60 години.

Вчера тя е била повикана от началника на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, за да й бъде връчена заповедта.

Малинска е отказала да подпише.
По думите й, преподавателите и учениците на гимназията застават зад нея.

News.bg  научи, че за да подкрепят директорката си днес учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас са стачкували и не са влизали в часовете.

„Моята молба, разбира се, беше да не манипулира учениците и учителите на френската гимназия", коментира Ваня Кастрева, цитирана от БНР.

Началникът на Столичния инспекторат по образование допълни: „Днес тя дойде, първо искаше да се възползва от правото си на дълго неползван платен годишен отпуск, но тъй като аз отказах - това би нарушило финансовият баланс в училището, и при условията на отказ, в присъствието на петима свидетели й бе връчено писменото предизвестие и съответно заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение."

Кастрева изрази надежда за коректно поведение от страна на Малинова от тук нататък, като поясни, че това е нещо, в което все повече започва да се съмнява.

Бих искала тя да пусне в неплатен отпуск или да освободи своя помощник-директор и съответно той да бъде назначен за изпълняващ длъжността директор до конкурс.

След проверка миналата година са констатирани много нарушения във Френската гимназия.

„Може да се каже, че правим жест към Пенка Малинска и вместо да я наказваме, я пенсионираме", каза още Кастрева.