Ученици Проверителите на писмените работи по български език и литература започнаха да получават папките със съчиненията на децата от изпита след 7-ми клас.

Във всяка папка има по 20 засекретени писмени работи. За първи път тетрадките на проверителите, в които те си водят бележки за преглежданите съчинения, са подпечатани, и след приключването на кампанията ще се архивират от Столичния инспекторат за 1 година.

Всяка изпитна работа ще бъде оценена от двама проверители – единият работещ в сферата на основното образование, а другият – на средното, като те не преподават в едно и също училище.

Всеки проверител ще попълва самостоятелен първичен протокол с поставената от него оценка.

Оценките на двамата проверяващи ще се записват в общ протокол от председателя на изпитната комисия, като бележката, поставена от първия, ще се отбелязва с червено, а от втория – със зелено.

При разлика в бележките над 0.50 стотни писмената работа ще отива на арбитраж, като арбитърът има право да знае първоначалните оценки.

Междувременно експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) уточниха, че няма да се намалява оценката на седмокласниците за допусната грешка в заглавието – “изпитание”, вместо “изпитания”.

Темата, по която писаха кандидат – гимназистите, бе “Една българка във време на изпитания".