В Деня на народните будители учители от пловдивското училище "Пенчо Славейков" протестираха пред сградата на Регионалния инспекторат по образование с настояване за оставка на директорката Стоименка Георгиева.

Недоволството срещу нея е породено от факта, че е изплатила 20 работни заплати при освобождаването от длъжност на заместник-директора Петър Андреев. От Регионалния инспекторат увериха, че директорката ще бъде уволнена.

С викове "Оставка!" и "Вън от училище!" протестиращите учители връчиха на началника на инспектората Павлинка Кацарова декларация, в която настояват за нормализиране на учебния процес и за ред в най-голямото пловдивско училище, намиращо се в кв. "Столипиново", предаде БНР.

До напрежението там се стигна след неправомерното освобождаване на учителка по български език, която беше защитена освен от своите колеги и от учениците и техните родители.

Последва напускането по взаимно съгласие на заместник директора Петър Андреев, за когото обаче стана ясно, че е получил скандално голямо обезщетение от близо 29 хиляди лава.

Това са 20 работни заплати, а Кодексът на труда определя изплащането до четири трудови възнаграждения.

По думите на Георги Янев от Дирекция „Образование" към община Пловдив, който е извършил с комисия вътрешен одит в училището, с действията си директорката е ощетила делегирания бюджет.

Целият доклад от проверката, в който се цитират и други финансови нарушения на Георгиева, днес е изпратен на министъра на образованието. За случая е уведомена и Икономическа полиция.

По-късно днес се очаква от Регионалния инспекторат да съобщят кой ще бъде новият временно изпълняващ длъжността директор.