Няколко милиона, около 3 милиона лева е сумата, която Турция дава на четири ислямски учебни заведения в България.

Това всъщност е много малка сума за такива учебни заведения, в които учат по около 200 деца, заяви говорителят на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

В думите му обаче пролича неустановеността на сумата – първоначално той заяви „около четири милиона”, после каза, че всяко учебно заведение получава „около милион и малко”, а след това намали сумата до общо 3 милиона годишно.

Според Ахмедов функицонирането на тези училища е пример за прозрачно и ефектвино финансиране.

Говорителят на мюфтийството пропомни, че са поискали тези училища да минат на делегиран бюджет (т.е. на държавно финансиране), но им е било отказано.

На въпрос дали действително 40% от средствата, с които се финансира Главното мюфтийство у нас, идват от Турция, Ахмедовне отрече директно, а заяви, че единствено сектор Образование получава 40% от бюджета си от южната ни съседка.

Изповеданието у нас имало още над 10 секторни политики. 

"Сектор Образование при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт", заяви Ахмедов.

Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети, посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят, но повечето от тях първо отиват да учат висше образование.
На въпроса „къде правят те това”, Ахмедов заяви, че това става най-вече в българските висши училища.

По повод тиражираните опасения, че вече т.нар. вакъфски имоти ще могат да се продават и по този начин Турция ще може да закупи сериозно количество земя у нас, Ахмед Ахмедов заяви, че това са около 3370 имота, които са над 100 годишно наследство, от тях 1500 са джамии.

Ахмед Ахмедов заяви категорично, че вакъфските имоти не могат да бъдат продавани или ипотекирани. Те могат само да ползват или отдават под наем в полза на мюсюлманското вероизповедание.