По тема 22 ще пишат днес зрелостниците интерпретативно съчинение или есе по 41-ия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), предаде БТА.

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 млн. комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор ще се съобщят по-късно днес.

Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е 11 718 750.

Близо 50 000 зрелостници се явяват на матура по литература

Близо 50 000 зрелостници се явяват на матура по литература

Матурите по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май

Общо 49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, който започва в 8 часа.

На изпита се явяват и осем карантинирани ученици, които ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни зрелостници, които ще се явят на втората дата на матурата на 26 август.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е изградено видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също ще има такива центрове.