Не е ясно какво се случва с обещаните увеличения на учителските заплати.

В парламентарните кулоари просветният министър Тодор Танев коментира виждането на колегата си Владислав Горанов, че въпросните предвидени 20 милиона лева е по-добре да отидат за бонуси, а не за ръст на трудовото заплащане.

Танев увери, че е изпратил писмо до колегата си, но още чака официален отговор от него. За момента той разполага с устното уверение на финансовия министър, че сумата е предвидена в държавния бюджет за тази година.

Начинът на използването на тези 20 милиона лева зависи много малко от МОН и много повече от МФ, призна Танев. Все пак той гарантира, че ще иска трайно увеличение на заплатите и ще го има. Веднага след това обаче той разколебано сметна, че, ако има увеличение, тези 20 милиона в бюджета за догодина трябва да са заложени умножени по 4 или 5, което вече правило голяма разлика.

При правенето на бюджета тази есен ще има яснота какво ще се направи и с тези 20 милиона, уклончиво обясни министърът, като посъветва журналистите по тези въпроси да питат финансовото министерство.
Стана ясно, че представители на МОН не е имало на срещата между синдикатите, финансовия министър и премиера, но не стана ясно защо просветното ведомство не е участвало в разговорите.

Иначе Танев увери, че корекции в учебниците от 1 до 4 клас ще има, може би още за втория учебен срок на тази година. Той пресметна, че поотделно за процедурата по оценка на нов учебник, списването му и изготвянето на нови образователни стандарти са нужни по няколко месеца.

Нови учебници може да имаме след две години, това е технологичното време, изчисли Танев. Стана ясно обаче, че до 29 септември издателите ще се срещнат с него, за да му представят предложенията си кое как да се коригира в учебниците до 4 клас.
Просветният министър поразсъждава и защо телефоните трябва да са забранени в час, но не и таблетите.

По думите му таблетът е като царски пищов - прекалено е голям, за да се преписва от него, докато телефоните били малки и удобни за криене под чина.

Танев сподели, че знае от учители и директори, как често си затварят очите пред най-честото провинение на учениците - отсъствията от час. Затова и има по-строги наказания, МОН планира нулева толерантност, обяви министърът, като побърза да уточни, че това не значи никаква толерантност.

Всичката сила на проверката се концентрира на едно място и хваща нарушенията, действа възпитаващо. Надяваме се, че с нулевата толерантност ще затегнем дисциплината в разумни граници, оптимистичен е просветният министър.