Образователният министър Тодор Танев е решен да провери всички сигнали за нередности, свързани с дружествата, подопечни на Министерството на образованието и науката (МОН).

Той коментира пред медиите сигналите за нарушения в Центъра за развитие на човешките ресурси и дружеството „Ученически отдих и спорт". Министърът подчерта, че става въпрос за не малко имоти, които принадлежат на образователното ведомство, за които има нарушения.

По думите на Танев, през декември миналата година е извършена проверка от Сметната палата, която е регистрирала проблеми, свързани с дружеството. Заради това от МОН са наели юрист, който месец и половина преглеждал всички регистри и открил „липси и някои странни неща".

Незабавно министърът е помолил ръководството на дружеството да се отстрани, поне временно, за да не се намесва в документацията.

Танев помолил и за външен одитор, който в доклада си е потвърдил голяма част от изводите на Сметната палата. По думите на министъра, трябва да се вземат управленски решения, тъй като ако имотите на дружеството останат със същия статут, то най-апетитните от тях ще изчезват един по един с разни трикове.

Стана ясно, че в град Шабла вече е изчезнал един имот. Проблеми имало и в Равда. Там дружеството предложило съдебно споразумение за 100 000 лева, но от МОН сметнали, че за 7 години съдебни дела ведомството е изхарчило 107 000 лева и е отказало да подпише споразумение. Оказало се обаче, че 20 дни по-рано Върховният административен съд (ВАС) е дал право на МОН да се разпорежда с въпросния имот, като констатирал, че по търговски цени той е в пъти по-скъп.

Танев обяви, че е говорил с шефа на ДАНС и е получил уверението му, че агенцията може да помага, „ако има нещо критично". Просветният министър обаче се надява да не се стига до там.

Що се отнася до Центъра за развитие на човешките ресурси. Тодор Танев даде пример и със сигнал за нарушение, който е получен. Става въпрос за сключено рамково споразумение за хотелско настаняване и логистика със срок две години на стойност 800 000 лева. За по-малко от месец обаче са изразходвани 490 000 лева. „Твърде много излизат тия баджове, папки, химикалки, пътни и дневни", възмутен е Танев.

По думите му, това го тормози и той е разпоредил проверка по всеки получен сигнал.