Радостта от първия учебен ден на първолаците струва около 338 лева на родителите. За гимназистите тази сума достига до 488 лева, показват данни от национално представително проучване на IPSOS по поръчка на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

България е държавата, където разходите за училище са най-големи. Изводът е направен на фона на четирите изследвани държави - Полша, Чехия, Словакия и България като са преценени основните пера, които формират издръжката. Те са закупуването на ученически пособия, облекло, мобилен апарат, компютър, ноутбук и други разходи.

Българските родители отделят 232 лева годишно за ученически пособия на първокласниците. 309 лева за хобита и занимания, 342 лева за облекло. В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за хоби, 372 лева за облекло.

„Макар да виждаме възстановяване от световната икономическа криза, като цяло разходите за старта на учебната година, са очаквани, но продължават да натоварват семейния бюджет на българите", твърди глобален маркетинг директор на дружествата за бързи кредити.

В България 50% от родителите на първокласници са съгласни да вземат кредит, докато в Полша този процент е 37%. В Словакия е 22%, а в Чехия достига едва 17%. Българите с деца, които започват средно образование, също се нареждат начело с 50%, като в някои от останалите страни гимназията води до повече затруднения - 37% от поляците биха взели заем, заедно с 28% от словаците и 25% от чехите.

За разлика от другите страни българските ученици са на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон. У нас, 85% от учениците имат свое собствено устройство, докато при поляците това се случва само при 2/3 от децата, а в Чехия и Словакия - малко повече от половината.

Ситуацията е подобна и когато става въпрос за други технологични принадлежности - компютър, лаптоп или ноутбук. Такова устройство имат 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.