Редно е държавната субсидия да се получава от всички деца, когато държавата е казала, че обучението е задължително до 16-годишна възраст. Това заяви в интервю за БиТиВи председателят Комисията по образование Милена Дамянова във връзка с приетия от парламента Закон за предучилищното и училищното образование.

Припомняме, депутатите решиха, че държавата ще финансира частните училища и частните детски градини. В момента у нас има 162 частни училища и 54 частни детски градини.

По думите на Дамянова, е нелепа спекулация, че се взимат пари от бедните, за да се дават на богатите. Тя подчерта, че тези средства са за обучение. Те не били нито за материална база, нито за допълнителни услуги като безплатни занимални. Средствата ще отидат за покриването на задължителните учебни премети.

Милена Дамянова е категорична, че не бива политиците да продължават да разделят децата на държавни и частни, защото всички родители солидарно плащат данъци. След като държавата е признала частните училища и детските градини, тя трябва да даде възможност за по-широк достъп до тях.

Дамянова обясни, че законопроектът е разработван в продължение на няколко години. В него са участвали над 400 души. Законопроектът бил на активната и професионална и родителска общност. Не ставало въпрос за пари, които ще отидат в една или друга институция. Ставало въпрос за въвеждане на принципа „парите следват детето и ученика".

Той щял да влезе в сила от 2018 година. По този начин се давал реален шанс на всички деца, независимо от социалния статус на семейството им.

Според Милена Дамянова този принцип не важи за децата, които учат в чужбина. Причината е, че тези деца вече ползват друга образователна система.

Тази година щяло да има около 65 000 първокласници. Ако 5000 от тях отидат в частни училища, парите им ще се преразпределят. Ако училището не ги разходва, ще трябва да ги върне. Печалба не може да се формира с тези пари, уверява Милена Дамянова.

Тя обясни, че с новата промяна държавата ще има по-голям контрол върху частните училища. Мярката не е за сметка на държавните и общински училища, увери Дамянова.