Четирима случайни студенти от няколко от най-големите университети у нас свикаха специална пресконференция, на която се разграничиха остро от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което преди дни избра Христо Стоичков за свое лице.

В пресконференцията, като поканен от студентите, участва и Антон Димитров - председател на граждански кворум „Промяна", който изтъкна, че от години наблюдаваме подмяна, а не промяна в България.
„Министър-председателят замени парламентарната република с премиерска република", посочи Димитров. Според него е бил подменен и самият протест. Последният явен пример за подмяната на исканията на протестиращите е въпросната сбирка в „Арена Армеец", посочи председателят на граждански кворум „Промяна".
„15 души с още 40 - охрана, заградиха Орлов мост и издигнаха Христо Стоичков за свое лице", илюстрира ситуацията Димитров.

Димитър Тодоров - студент от Техническия университет, категорично заяви, че той и колегите му не признават легитимността на организацията, излъчила Стоичков за лице на протестиращите студенти.

Той изчете отворено писмо до медиите, под което от вчера до днес са се подписали над 400 студенти. Те смятат, че целите, представени от НПСС, не са техните цели. За скандалната сбирка в „Арена Армеец" Тодоров коментира, че в залата е имало всичко друго, но не и студенти. Той отправи директни въпроси: „Кой плати наема, закуските и автобус от Карлово, пълен с деца, които мислели, че отиват на екскурзия?".
Студентите призоваха Христо Стоичков да остане човекът от 1994 г., който ни е направил горди, че сме българи.

Организаторите на днешната пресконференция посочиха, че вече са подкрепени от ректора на СУ, от проф. Боян Дуранкев от УНСС, от социолога доц. Цветозар Томов (напуснал Пловдивския университет след връчването на званието д-р Хонорис кауза на Стоичков) и други.

Кирил Кунгалов - студент от УНСС изнесе данни за председателя на НПСС Ангел Георгиев, които определи като скандални.
Кунгалов съобщи, че прякорът на Георгиев бил „вечният студент", тъй като е на 31 години и все още е председател на организацията, а освен това бе обвинен в близки отношения с Красьо Черния.
"Искаме всички да разберат какъв е този, който се представя за представител на всички студенти", изтъкнаха студентите.

Студентката от Варна Адриана Ганева настоя, че е изключително афектирана, тъй като, по думите й, се правят скрити срещи. Изключително емоционално тя заяви, че се счита за активна студентка, но по никакъв начин не може да се свърже с тези, които уж я представляват, визирайки НПСС.

По време на пресконференцията бе изтъкнато и че НПСС по закон няма право да се занимава с политическа дейност и ако председателят започне да изпълнява някакви подобни функции, той незабавно трябва да напусне НПСС.

За да защитят тезата си, че събитието в „Арена Армеец" е останало скрито, студентите дадоха пример с това, че за много други мероприятия, организирани от НПСС, е имало информация месеци по-рано от датата на събитията. Във Фейсбук страницата на НПСС информацията за събитието в „Арена Армеец" обаче се е появила едва три часа по-рано.

Четиримата студенти бяха атакувани с въпроси кой е платил тяхната медийна изява (наема за залата в БТА), на което те отговориха, че само и само да се чуе техният глас лично са извадили пари от джобовете си.

Като конкретна бъдеща задача и цел студентите посочиха, че преди да правят организация или партия ще попитат възможно най-много техни колеги.
Кунгалов обеща, че ще намери начин да се допита до всички студенти от УНСС какво да правим „от тук нататък".

За финал Антон Димитров отправи и закана към служебния премиер Райков, че ако продължава с политиката на нечуваемост и разговорите само с олигарси, палатковият лагер ще се изнесе в Брюксел.