Повече пари ще има за учителите в проблемните училища. Това стана ясно по време на изслушването на просветния министър Красимир Вълчев в парламента.

Най-важната ни задача е да обезпечим системата с учители за период от 10-15 години, коментира той. Според него трябва да има добре мотивирани учители. Специално за целта е програмата за мотивирани учители. Първият ѝ модул цели да намери учители за най-проблемните училища, където системата най-трудно се справя. Такива са най-вече тези в обособените квартали, подчерта министър Вълчев.

2019 година идва с 20 процента ръст на заплатите на учителите

2019 година идва с 20 процента ръст на заплатите на учителите

920 лв. става минималната учителска заплата

Предвижда се допълнително заплащане от 300 лева на учителите, които ще се включат в този модул. Тези средства обаче не били достатъчни и вероятно ще са повече от тази сума.

Днес образователните програми трудно предизвикват интересна учениците и това най-силно се чувства в математиката и природните науки, коментира Вълчев. Приоритет на МОН са учителите, по думите му. За първи път от близо 20 години тази година средната им заплата е над средната за страната, похвали се той.

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Увеличават финансирането в по-малките и отдалечени населени места