Системата на образованието не позволява качествена практическа подготовка. Недостатъчно часове по специалните предмети и неефективни стажантските програми за практическа подготовка са проблемите в образованието, формулирани от самите младежи.
Това стана ясно от думите на Данаил Петров от сдружение "Младежки глас" - организацията, работила по проекта "Структурен диалог за образователната система, допълнителната квалификация и предприемачеството".

От сдружението са провели срещи с младежи в шест областни града - Бургас, Варна, София, Пловдив, Враца и Видин, като във всеки град са обсъдили проблемите в образователната система и са предложени решения за подобряване на образованието.

Проектът включва по средно около 30 младежи от училищата, което прави около 200 активни участници.

Едно от решенията, които предлагат младежите, е дуалното обучение, защото то дава възможност на учениците след определен клас сами да избират предметите, които искат да учат. Насърчаване на стажантските програми е другото решение, което се предлага.

Според бизнеса младежите искат нереалистично за опита си заплащане. Бизнесът иска също от образователната система да излизат по-подготвени кадри.

Две училища пилотно въвеждат дуално образование - заплащането още не е ясно

Две училища пилотно въвеждат дуално образование - заплащането още не е ясно

МОН почти е готово с новите стандарти за дуалното образование

Препоръките въз основа на срещите ще бъдат изработени в проект, който ще бъде входиран в Комисията по образование в парламента.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че споделя каузите на "Младежки глас" и ги припозна като свои.