На днешното заседание на Министерски съвет правителството одобри допълнителни 10 658 443 лв. по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвидено е със средствата да се разплатят дейностите за изпълнение на 35 проекта.

Основната цел на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Освен това тя е насочена към изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, градини и училища.

По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места в тях и ще има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Програмата ще помогне и за преминаване към едносменен режим на учебния ден.

С допълнителните средства продължат дейностите по одобрените проекти в 28 общини. Това са Гоце Делчев, Гърмен, Сандански, Петрич, Айтос, Бургас, Аксаково, Варна, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Крумовград, Ловеч, Вършец, Радомир, Асеновград, Пловдив, Родопи, Котел, Твърдица, Ботевград, Костинброд, Самоков, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Свиленград и Ямбол. Средства получава и Професионалната гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора.

Също така правителството одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 671 476 лв. С парите ще се осигури компенсиране на разходите за месец януари 2023 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини, уточняват от МС.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините ще се осигурят за сметка на централния бюджет.

Още 11 млн. лв. за сгради за ясли, детски градини и училища дава служебният кабинет

Още 11 млн. лв. за сгради за ясли, детски градини и училища дава служебният кабинет

Правителството отпусна и нови 700 000 лв. за деца без място в градина