На днешното си заседание Министерският съвет одобри няколко решения, касаеща транспорта на учителите и учениците, съобщават от правителствената пресслужба.

Служебният кабинет отпусна на 174 училища сумата от 2 417 500 лв. за пътувания на ученици и учители по Национална програма "Отново заедно". Програмата осигурява финансиране от централния бюджет за шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. на човек, в който се включват настаняване - 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Според условията при подаване на формуляра се финансират 50% от заявената сума. Одобрените от правителството средства са за останалите до 50%, които се предоставят при представяне по електронен път в МОН на сключения договор с туроператор и справка от училището за извършените фактически разходи.

3 752 006 лв. пък бяха отпуснати за възстановяване на транспортни разходи наем на учители, които работят в различно населено място от това, в което живеят.

Служебният кабинет отпусна 44 млн. лв. за нови училищни автобуси

Служебният кабинет отпусна 44 млн. лв. за нови училищни автобуси

Към момента в МОН са постъпили заявки за 689 училищни автобуса

Със същото постановление на Министерския съвет се предоставят и 1 877 949 лв. за допълнително финансиране на издръжката на учениците в VIII клас, приети през учебната 2022 - 2023 година в паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Също така МС отпусна допълнително по бюджетите на общините 1 579 145 лв. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. Средствата за транспорт на децата и учениците са неотложен разход за образователната система.

Правителството отпусна и 669 979 лв. по бюджетите на общините за 2022 г. за финансиране на обхванатите в задължителното предучилищно образование деца, навършили 4-годишна възраст. Средствата са за 3261 деца от 23 общини, които имат приети решения на общинските съвети и са осигурили необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст от началото на учебната 2022 - 2023 година.