Отпускането на още 7 561 093 лв. по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. е одобрено правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

7 368 690 лв. от общата сума се отпускат за финансиране на дейности по проекти на образователните институции в 20 общини - Сандански, Сунгурларе, Аксаково, Варна, Велико Търново, Враца, Козлодуй, Кърджали, Вършец, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Пловдив, Родопи, Русе, Котел, Нова Загора, Сливен, Самоков и Стара Загора. Държавната Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" в Стара Загора се получава 192 403 лв.

Кабинетът одобри днес и изплащането на 761 887 лв. по същата програма за изграждане на две нови детски градини в село Свобода, община Чирпан, и в село Гълъбец, община Поморие.

Кабинетът отпусна допълнителни средства на общините

Кабинетът отпусна допълнителни средства на общините

За подпомагане на родители с деца, останали извън градините, за военни паметници, и компенсиране на намалените приходи от таксиметров превоз

Средствата по програмата се изплащат след представени документи за направени разходи в различните етапи на строителство. Тя има за цел да се намали недостигът на свободни места в образователните институции и да се осигури здравословна физическа среда за осъществяване на отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Цели се и подпомагане на въвеждането на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст, както и организирането на едносменен режим в учебните заведения. До момента по програмата са изплатени общо 101 822 402 лв. В 34 детски градини са разкрити 1760 нови места, а в 18 училища са създадени или надградени условия за преминаване на едносменен режим на обучение.

Министерският съвет даде също зелена светлина за допълнителни трансфери от 3 668 544 лв. за финансово осигуряване на дейности по две национални програми за развитие на образованието. Основните средства са по "Национална програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование". 3 010 500 лв. са за техническо обезпечаване на учебния процес - за закупуване на дисплеи или лаптопи за 291 училища.

Правителството определи 956 средищни детски градини и учлища

Правителството определи 956 средищни детски градини и учлища

Те ще бъдат разпределени в 660 населени места, притежаващи статут на образователни центрове

170 603 лв. се отпускат за внедряване на софтуер за професионално обучение на 32 общински училища. За изграждане или доизграждане на WiFi мрежи в 64 общински училища се предоставят 457 441 лв.

Осигуряват се и 4 900 935 лв. за дейности по Програмата за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки в държавните и общинските училища. Средствата са за одобрени проекти за 35 училища. С 4 085 581 лв. ще бъдат изградени 26 нови площадки, а с останалите средства ще бъде направен основен ремонт на 9 площадки. От МС обясняват, че така над 21 500 ученици, обучаващи се в одобрените образователни институции, ще разполагат със съвременни условия за спорт на открито.

Правителството дава допълнителни 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата

Правителството дава допълнителни 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата

Програмата е разделена на два модула - изграждане на нови спортни площадки и ремонт на съществуващите