Правителството отпуска финансова помощ за 15-годишно ромско момче, което е прието да учи в колеж в Кеймбридж, решиха на днешното заседание министрите. Марсело Илиев учи в гимназията по архитектура и строителство и завършва осми клас с отличие.

Кабинетът одобри изплащането от бюджета на Министерството на образованието и науката на 3950 британски лири за настаняване в общежитие на Марсело Илиев, който се обучава в CATS College Cambridge.

С две решения на Министерския съвет от 2015 г. бяха одобрени плащания в размер на 8700 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето от Монтана, което през 2015 г. издържа приемния изпит за колежа в условията на голяма конкуренция. Таксата за обучение на Марсело Илиев е поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие – от МОН, уточниха от Министерския съвет.

Пред БНТ дядото на момчето Леонид Ермиев бе разказал за целенасочения си внук. "Той по цял ден се затваря и само учи. Викам: "Нямаш ли приятели, приятелки?". Казва – "Не! Уча, дядо, да постигна нещо в живота, да помогна!", цитира внука си Ермиев.

За момчето образованието е цел. Изпитва безусловен респект към науката. Отнася се отговорно към всичките предмети, но има и предпочитани - математика и български.

"Смятам, че е важно човек да знае своя майчин език и да го владее добре, разбира се. И също така английския, защото е важно човек да владее няколко езика, за да успее да се справя", твърди Марсело.

Той открил обявата за колеж в чужбина в интернет и кандидатствал като на шега. През май се явил на изпити в София, които взел успешно.

Марсело Илиев: ”Изпитите бяха по английски и математика, бяха наистина трудни. На 4 юни ми писаха по пощата, че съм приет в Cats College – колеж в Кеймбридж, след което аз наистина бях доста щастлив, но пък от друга страна и леко разстроен. Както и семейството ми, защото нямаме нужните средства.”

Двегодишният курс на обучение в колежа струва 75 хиляди паунда. Тъй като Марсело взема изпитите си с отличен, колежът поема 40% от сумата. Семейството му обаче няма как да поеме останалата част от близо 34 хиляди паунда. Разчитат на подкрепа на ромски организации, но не е имало резултат.

От година Марсело се занимава с рисуване и актьорско майсторство. Той е част от актьорската трупа на ромския театър “Суно”, който набира все по-голяма популярност.

"И наистина се боря да докажа, че ромите не са просто едни крадци и мързеливи хора. Искам да докажа, че и ние можем. Голямата ми цел в живота е да бъда човек, да мога да помагам на останалите хора", заяви 15-годишният Марсело. Той вярва, че може и че всеки е отговорен за живота си.