Дистанционното обучение в дигитална грамотност е фокусът на усилията на участниците в проекта "E-tools for E-schools". Заключителната конференция по проекта събра учители и директори на училища от България, Гърция и Италия, както и представители на неправителствени организации в сферата на образованието.  

Целта на конференцията е да се представи един от продуктите на проекта - платформа за обучение на преподаватели.

"Опитахме се да създадем такъв метод и такъв инструмент за квалификация на преподавателите за техните дигитални умения, която да бъде базирана на отвореното дистанционно обучение", обясни Цветан Цветански, председател на УС на Център за образователна инициатива. По думите му с дистанционно обучение преподавателите могат сами да конструират своя образователен път, да избират времето, в което да гледат съответните ресурси и сами да избират темпото на сертифицирането си. "Тоест да имаме персонализация на квалификационния процес и възможно някаква форма на автономия", каза още Цветански.

Според председателя на УС на Центъра за образователна инициатива това е един много по-евтин, по-икономичен и по-качествен метод на обучение на преподаватели. Проектът предвижда и използването на така наречената Web TV платформа, която дава възможност за свободно споделяне и гледане на ресурси, свързани отново с дигиталните компетентности на учителите.

Предстои да бъде направен преглед и на постиженията в електронното обучение на организации, разработили подобни инструменти като електронния дневник, например, както и виртуалната класна стая с базирани  с интегрирани различни учебни ресурси. Очаква се и в следващите две сесии училищата и учителите ще представят нещата, които те са направили и начинът, по който те работят в тази посока.

"Опитваме се да създадем една образователна общност, която да говори за това как работим по един модерен начин", каза още той. Така създадената платформа за дистанционно обучение на преподаватели е създадена с инструментите на Мудъл. В нея има  изключително много добавени функционалности, има интегрирани виртуални класни стаи, курсове в реално време. Така у нас има над 20 училища в страната, които работят с платформата "Училището БГ", базирана върху Мудъл.