Паисиевата история отпада от учебната програма на шестокласниците. Това става ясно от проекта на новата програма на Министерството на образованието, съобщи Нова телевизия

Липсват още емблематичните произведения като „Хубава си, моя горо", „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна". "Хайдути" на Ботев ще бъде изучавано в пети клас. Вместо "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, шестокласниците ще четат Робинзон Крузо.

Всички в системата са категорични, че промяна в учебните планове е необходима, тъй като последната е била през 90-е години.
„Има едно олекотяване на учебния материал, но не и опростяване. Той ще е съобразен с днешните ученици, които са много по-различни от учениците през 90-е години”, коментира директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов.

Отпадането на „История славянобългарска” и други емблематични творби срещна обаче сериозен отпор от страна на учителите.
„Отпадат текстове, които са фундаментални за българското мислене и самосъзнание”, смята Цеца Петрова, която преподава български език и литература.

Под въпрос обаче остава дали предложените за отпадане произведения няма да бъдат преместени за изучаване в друг клас.

В събота имаше и протест и срещу новите предложения в учебния план по география. Учители излязоха пред образователното министерство. Причината - част от съдържанието по предмета "География и икономика", което досега се е изучавало в седми клас, ще трябва да се преподава на петокласници. Учителите бяха поканени на среща с образователния министър.