Преподаватели от Стопанската академия в Свищов обявиха по-рано днес, че е нелегитимен изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за наследник на забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов. Те се оплакаха от авторитарния му стил и изразиха мнение, че той ще продължи да управлява ВУЗ-а, съобщи bTV.

Ръководството не вижда проблем и се оплака от опит МОН да се меси в работата му заради извършената от министерството проверка. Докато двете страни в спора чакат решението на съда, в момента не е ясно дали решенията и документите, издавани от университета, имат правна стойност.

Междувременно, и новият, и старият ректор на СА получават десетки хиляди левове по граждански договори.

Младата проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти. Проф. Иван Върбанов посочи в студиото на „Тази сутрин", че и контролният съвет се оказал нелегитимен и затова подали жалба в Административния съд във Велико Търново, като първото заседание по делото за избора е насрочено на 9 юни.

Ще продължи същият стил на работа, същият страх, в който работят преподаватели, същите манипулации", заяви професорът. Той обясни в какво се изразява този стил: „Ние сме просто като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност, в която ректорът е пръв сред равни".