За тази година държавният план-прием за професионалните гимназии в София е 154 паралелки. Отчетено е увеличение на кандидат-гимназистите в столицата, като тази година те ще бъдат с 422 ученици повече.

Професионална гимназия "Хенри Форд" в София реализира прием в специалности, в които столичната и националната икономика имат крещяща нужда от квалифицирана работна сила. Директорът на гимназията Таньо Стойчев обясни за news.bg , че една от тези специалности е Подемна и асансьорна техника.

"Миналата година не успяхме да реализираме, но тази година се надявам, че ще успеем да реализираме успешно прием в много важна специалист - електротехници в областта на монтажа и експлоатационната поддръжка на асансьори и подемна техника", уточни той.

В София по тази специалност прием не е реализиран повече от десет години и нуждите на Столична община са големи. Според него проблемът не е в това, че професията е непривлекателна, а това, че родителите нямат информация за условията на работа и нивата на заплащане.

За тази година в гимназията са разкрити общо 11 паралелки, от които 6 са с дуална форма на обучение. Най-малко 12 ученици трябва да бъдат приети в специалност Подемна и асансьорна техника, като Стойчев се надява тази есен желаещите да бъдат доста повече.

Очаквайки изпълнение на приема в професионално направление подемна и асансьорна техника, Професионална гимназия "Хенри Форд" планира изграждането на учебен център за техници. Той се осъществява с финансовата помощ на Националната браншова организация, Софийската браншова организация и отделни фирми.

Самите фирми предлагат много добри условия за работа наред с възнаграждения над средните за София при постъпване на работа на учениците. По думите на Стойчев фирмите поемат отговорността за допълнителна квалификация на новите си кадри.

Той подчерта, че има огромно търсене от страна на фирмите и желание да се включат след първия гимназиален етап да подписват трудови договори с учениците.

Разчитаме и на националната програма на МОН за подобряване на материалната база в професионалното образование. Разчитаме и на собствени ресурси, уточни Стойчев. Никак не е лесно изграждането на модерна материална база според него, която трябва да стане образец за това как трябва да бъдат изграждани подобни бази за теоретично и практическо обучение.

Училищата разчитат и на регионалните инспекторати по образование, в Столичния инспекторат обаче не регистрират интерес от страна на работодателите.

Всяка година РУО обявява в план-приема паралелка в подемна асансьорна техника, както и провежда информационна кампания за кариерното ориентиране, обяснявайки ползите от избора на професията и възможностите, които дава.

За пореден път ще покажем потребността от тази професия на пазара на труда, заяви директорът на инспектората към МОН Ваня Кастрева. Имаме много традиции с производители и бизнеса, но в този случай не може да се похвалим с конструктивно партньорство. По думите ѝ активността на бизнеса липсва.

Не мога да влизам в детайли каква е причината от страна на бизнеса, за да не проявява заинтересованост към тази професия , но в последно време всички ставаме свидетели на потребността от това да има квалифицирани кадри в бранша. Тя призова работодателите да подадат ръка, за да мотивират бъдещите си специалисти, а директорите на гимназии да провеждат политики за кариерно ориентиране.

Мерките от страна на бизнеса биха били политики за провеждане на дуална форма на обучение, но това според Кастрева е отговорност, колкото тази на училището.

Постарали сме се да бъдем максимално креативни в абсолютна хармония с изискванията на нашите социални партньори, с много активен диалог между нас, училищата, бизнеса, за да можем да отговорим на потребностите на пазара на труда и в същото време да дадем шанс за развитието на всяко столично дете, допълни Кастрева.
Според нея всичко зависи от това какви са нагласите на родителите, за да могат да изберат заедно с децата си как да продължат образованието в гимназиален етап. Друга форма на консултиране на родителите е кариерният център към инспектората в София.

Центровете за професионална подготовка Кастрева определи като бърза писта за професионална преквалификация, тъй като основите на качествено и професионално образование не могат да бъдат иззети от центрове за професионално обучение. На територията на София има над 1000 центъра за професионално обучение, където след контрол на качеството на обучение са отнети около 400 лицензи, изтъкна Кастрева

Професионална гимназия "Хенри Форд" ще разчита на подкрепа и от страна на Столична община за разяснителна кампания, с която чрез билбордове да бъдат рекламирани техническите специалности на гимназията. Мерките за популяризиране на специалностите обаче са недостатъчни.

Два пъти годишно се провеждат и дни на отворените врати. Директорът допълни, че със съдействието на фирмите се организират и дни на отворените врати в самите фирми. Така родителите могат да получат информация за перспективите за развитие и заплащането. Когато родителят е информиран, според Таньо Стойчев, този избор е много по-точен по отношение не само на това какво желае ученика, завършил основно образование, но и заради това, че родителите са наясно за бъдещето на своето дете.