Изпълнителният съвет на Фонд "Научни изследвания" прие оставката на професор Рангел Гюров като председател на съвета и покани министър-председателя Бойко Борисов на среща във връзка със сигналите за корупция при раздаването на средства от фонда.

"Проблемите, довели до оставките на Гюров и управителя на Фонда Христо Петров, са били "преекспонирани" от кандидати, чиито проекти са били отхвърлени", заяви професор Емил Ботев от Изпълнителния съвет, цитиран от БНР.

Лично той е констатирал единични случаи на некоректни рецензии, но от тях не може да се вади извод за корупция. Съветът тепърва ще разгледа постъпилите възражения от некласирани и недопуснати до рецензиране проектопредложения.

Припомняме, скандалите във Фонда започнаха по повод последната сесия, когато бяха раздадени милиони за съмнителни научни проекти.

В понеделник бе дадена една седмица срок на образователния министър Сергей Игнатов да отговори на констатациите за корупция във Фонд „Научни изследвания". Няколко часа по-късно Борисов уволни просветния министър Сергей Игнатов.