Обменът на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели между България и Унгария ще продължи и през периода 2022-2024 г.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписаха Програма за сътрудничество в областта на висшето образование и науката. С нея МОН и Министерството на културата и иновациите на Унгария се ангажират да продължат дългогодишното си взаимодействие в областта на културата, образованието и науката. С Програмата ще се подкрепят и лекторите по български и унгарски език.

Проф. Пенов изрази увереност, че изпълнението на Програмата ще допринесе за запазване на дългогодишните връзки и за задълбочаване на добрите отношения между нашите две страни в областта на образованието и науката. Той се надява, че в периода на действие на Програмата ще се активизира осъществяването на обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели между България и Унгария.

"За българската страна е изключително важно, че ще продължи функционирането на лектората по унгарски език в СУ "Св. Климент Охридски" и на лекторатите по български език в Унгария, за чиято работа висшите училища дават висока оценка", изтъкна министърът.

България и Унгария могат да участват съвместно в европейските рамкови програми за научни изследвания и иновации.

Предвижда се общо разработване на научноизследователски проекти чрез включване на учени от двете страни. Български и унгарски научни организации вече си партнират в 79 проекта по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020". България и Унгария ще активизират двустранното си сътрудничество в областта на научните изследвания в областта на иновативното земеделие. Програмата ще насърчава институциите и изследователите, които се занимават с унгарска история, култура, език и изкуство в България и с българска история, култура, език и изкуство в Унгария.

Българската страна ще подкрепя Българското национално самоуправление в Унгария, както и Българско училище за роден език и Българска двуезична малцинствена детска градина.