Тук не става въпрос за заплатки, тук става въпрос за концепцията за нацията.

Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев пред БиТиВи след снощната среща между премиера Станишев и ректорите на големите наши висши училища.

По думите на Биолчев срещата е била конструктивна и основното, което е постигнато е, че ректорите са заявили на политиците - „Ние сме заедно".

Биолчев потвърди, че на 1 ноември реално Софийският университет е изправен пред най-сериозния проблем в историята си - да бъде затворен.
Това е неизбежно", каза професорът и обясни, че преподавателите и ръководството на Алма матер не плашат, нито заплашват със стачка.

„Става въпрос за невъзможност да изпълним своите задължения", посочи Боян Биолчев.

Той каза още, че убеден, че ще бъде проявен разум от страна на управляващите, но е необходимо да се промени самата философия за образованието.

„Най-големият университет не се присъединява, той води", коментира учителската стачка Биолчев.
Ректорът припомни, че СУ е заявил още миналата учебна година искане за увеличаване на издръжката на един студент.

Според професор Биолчев не трябва да се говори с абстрактни норми, които звучат като заклинания - напр. какво означава да се взриви макрорамката.
Макрорамката на един дом за бавно развиващите се?", попита ректорът на Алма матер.

Нашата цел не е да пада правителство, а да се вдигне България. А правителството трябва да си помисли. За нас е България, а за него е проблем дали ще участва в това съзидание", завърши професор Биолчев.