Широка обществена дискусия предстои по темата за промяна на учебните програми, като първо ще се обсъди такава за прогимназиален етап - 8-12 клас. Радикални промени обаче няма да има - нито в съдържанитето на учебниците, нито в учебната програма. Промените ще се насочат са най-вече върху терминологията в учебниците, като няма да се допусне "елементаризиране" на българската образователна система.

Това обясниха от Министерство на образованието и науката, като министърът Сашо Пенов, заедно със зам.-министри и експерти, отговаряха на въпроси и обобщиха свършеното в сферата и обсъдиха проблемните теми.

Психолози и методолози са приключили с втория етап на промените в учебната програма за 8-12 клас, следва обществена дискусия и обсъждане в парламента, стана ясно от думите на Пенов.

МОН предлага промяна в програмите за 8-12 клас и то - от догодина

МОН предлага промяна в програмите за 8-12 клас и то - от догодина

Промените трябва да се съобразят с НВО и матурите

В програмата по български език и литература МОН не иска да има промени. Именно за този предмет експертите са решили, че е силно дискусионен и противоречив, затова в програмата по БЕЛ промени няма да има, за да няма и "елементаризиране на учениците, а да се приобщават по-лесно в обществото". Промените ще са главно терминологични, като например "икономика", вместо "лично стопанство".

Предстои предложените промени да бъдат публикувани в кратък срок.