Законопроект за изменение и допълнение в Закона за висшето образование са внесли тази сутрин в парламента депутатите Лютви Местан от ДПС и Пламен Славов от Коалиция за България.

Проектът предвижда решаване на проблема със сегашните колежи, които произвеждат „специалисти" - степен, каквато няма в образователната система в Европа.

Според Лютви Местан няма друго решение на проблема освен в полза на вече завършилите специалисти, т.е. те да могат да придобият степента бакалавър.
С промените в закона колежите ще могат да обучават и бакалаври, но ако изпълнят съответните изисквания.

Правото на колежите да обучават бакалаври минава през необходимата акредитация, подчерта Местан.
Той уточни, че колежите трябва да се акредитират до началото на учебната 2008 - 2009 г., за да могат да обучават бакалаври.

Това означава колежите да приведат учебните си програми, планове, преподавателски състав в съответствие с изискванията, поясни още Местан.

Междувременно учащи от 20 различни колежа, не само медицински, протестираха в градинката с паметника на Св. Климент Охридски пред СУ с искане за европейски дипломи.

Протестът среща пълно разбиране, коментира още Местан. Той подчерта, че фактът, че законопроектът е внесен тази сутрин в парламента не означава, че това е направено под натиск.

Внесен е сутринта, защото вчера са завършили последните разговори на вносителите по уточняване на текстовете, обясни Местан.