Виновните за случая на блудство в Дебелт ще бъдат наказани по действащото законодателство. Това обяви министърът на образованието проф. Тодор Танев пред Дарик радио. Следващата седмица той ще обсъди с МВР шефа Веселин Вучков мерките, свързани със сигурността в училищата.

Припомняме, осмокласник насили 11-годишно момче в училищната тоалетна в ОУ „Антон Страшимиров" в средецкото село Дебелт. Десетки родители са шокирани от историята и се заканват да не пуснат децата си в това училище, докато не бъде изключен насилникът Брайко, наричан още Топчо.

Просветният министър сподели, че е потресен от случилото се и от бездушието на някои от реагиралите на място. Той коментира, че е нужно да се инкриминира нехайството на ръководствата на училищата, които не са взели необходимите мерки, за да не се стигне до такива случаи.

Във Враца министърът заяви, цитиран от БТА, че има резерви за покриване на недофинансирането в образованието през следващата година. Той е на мнение, че трябва да се определят приоритетите, а това са училищното образование и науката.

Запитан кога ще се промени съдържанието на учебниците, Тодор Танев посочи, че това ще стане, когато се променят учебните програми, а преди това трябва да се приеме Законът за образованието. Едва след приемането на закона и в зависимост от това какво ще запишат в него законодателите, ще се реши и въпросът за приема на ученици след четвърти клас в природо-математическите гимназии  и дали ще се запази техният статут.