Над 800 000 лева ще бъдат отпуснати през тази учебна година на детските градини за иновации по Националната програма "Хубаво е в детската градина". Бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да бъдат обхванати повече детски градини. Решение за това е взето от просветния министър Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието науката (МОН).

Средства ще бъдат предоставени за 206 детски градини, в които са записани над 20 000 деца и работят 1 277 учители.

С програмата се цели основно да бъде осигурена целенасочена подкрепа за реализиране на творчески и иновативни решения на учители, които търсят и постигат промяна за активно взаимодействие с участниците в образователния процес. Детските градини получават средства за модернизация и за осъществяване на педагогически практики в градините и извън тях, както и за насърчаване на двигателната активност на децата. Финансират се проекти за социално-емоционалното развитие на децата чрез занимания в областта на изобразителното изкуство, музиката и физическата култура.

Програмата се изпълнява за втора поредна година, като интересът от страна на детските градини се повишава. Затова бюджетът се увеличава, като правителството е одобрило отпускането на 400 000 лв., но още толкова се осигуряват и от бюджета на МОН, за бъдат обхванати повече проекти и да се насърчи интересът за иновации в предучилищното образование.