МОН и самият просветен министър Тодор Танев застават зад Закона за училищното и предучилищно образование, предложен от ГЕРБ. Това стана ясно от коментара на министъра в кулоарите на НС след приемането на текстовете на първо четене.

Според него заложените в закона принципи били необорими. Няма никаква колизия и не трябва да се търси такава колизия, нека не политизираме нещо, което се отнася до закона, настоя министър Танев и заяви, че подкрепя законопроекта.

По отношение на една от най-горещите теми в закона - даването на държавна помощ за частни училища, министърът е на мнение, че трябва да мине време, за да не разделя политическата култура държавния и частния сектор. Нека бъдем малко по-трезви, малко по-мъдри и да видим къде двата се засичат, настоя просветният министър.
По мнението му, двата сектора имали допирни точки в качеството на образованието.

Държавата е в дълг по Конституция да подкрепи част от тези ангажименти на образователния сектор в частната сфера, изтъкна той. За пример Тодор Танев даде държавната подкрепа за безплатните учебници от 1 до 7 клас - независимо дали са за ученици в държавно или частно учебно заведение.

Той не приема аргумента, че нямало да се намерят пари за около 160 частни училища, след като има за 2600 държавни учебни заведения. До края на месеца МОН ще изготви своята бюджетна рамка.

Нямало да се създават ислямски училища, стана ясно още от думите на Танев.

По отношение на матурите и дали трябва да има завишени критерии за 3 на матура, Танев е убеден: "Матурите трябва да бъдат по-разкрепостени, за да не унифицират децата, да не искат от тях еднаквост". Трябвало да се търси таланта на всяко дете.

А за детските градини в ромските махали, министърът заяви, че дебатът по темата е интересен. Има основание да се мисли в тази посока, смята министърът на образованието по повод искането на ДПС за финансиране строежа на детски градини в циганските квартали.