200 жители на Доспат обявиха гражданско неподчинение и блокираха за половин час движението по пътя Доспат - Смолян.

Поводът за протеста им бе решението на Общинския съвет за закриване на професионалната гимназия "Васил Левски" в родопския град.

Според протестиращите, решението на Общинския съвет не е съобразено нито със Закона за народната просвета, нито с действителното състояние на училището.

В предложеното за закриване училище се обучават 270 деца от целия район.

По думите на директора, ако се закрие училището, тези деца ще трябва да бъдат пренасочени към учебни заведения, където се изучават същите специалности.

Те обаче са доста отдалечени от Доспат.

Асан Зюлянов - родител на едно от децата, обучаващи се в гимназията споделя, цитиран от БНТ, че най-близките  професионални гимназии се намират в Девин и Смолян, а това е доста скъпо за семействата на учениците.

Според кмета на Доспат Красимир Долев, на практика професионалната гимназия няма да се закрие, а ще се слее със средното общообразователно училище в града, като се запазят профилираните паралелки и учениците, които учат в тях.

Съкратени ще бъдат само излишната администрация и помощен персонал.

За да успеем да разплатим нормално работните заплати и да помислим и да увеличим работните заплати на учителите през есента, естествено е че ние трябва да помислим за оптимизация на образованието, добави Долев.