Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ внесе днес в Министерството на образованието и науката (МОН) и в Народното събрание (НС) искане да бъде извършена проверка по изпълнението на предвидените в Бюджет 2022 г. разходи за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища.

Синдикатът е изпратил писмо до министъра на образованието Сашо Пенов, председателите на парламентарните комисии по образование Красимир Вълчев и по бюджет и финанси Петър Чобанов, съобщиха от КНСБ. "Водени от разбиране и желание за целесъобразно и ефективно използване на допълнително предвидените за държавните висши училища финансови средства с цел достигане на по-високи размери на възнагражденията за академичните длъжности, както и отчитайки отговорността за осигуряване на възможности за развитието на академичния състав и за мотивиране на младите научно-преподавателски кадри, настояваме за проверка на изпълнението на Постановление № 235/01-08-2022 г.", се казва в писмото.

От синдиката уточняват, че постановлението е за одобряване и разпределение на допълнителни трансфери за държавните университети в размер на 20 млн. лв. чрез бюджета на МОН за 2022 г., които да послужат за колективното договаряне на начални основни възнаграждения на академичните длъжности от научнопреподавателския състав по предвидените разходи по чл. 1, ал. 5, т. 2.9 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. От синдикалната организация отбелязват, че при договарянето е необходимо да се приложи текстът на ПМС № 371 от 2020 г. за определяне на минималната заплата за най-ниската академична длъжност (ДВ, бр.108 от 2020 г.) с направените изменения и допълнения за размера на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност - 1500 лв. от 1 юли 2022 г.

Правителството гласува над 576 млн. лв. на последното си заседание

Правителството гласува над 576 млн. лв. на последното си заседание

Пари за учителски заплати, както и за университетските преподаватели, пари и за над 300 общини за ВиК инфраструктура

Според синдиката е нужна проверка и за изпълнението на Постановление № 190/21-07-2022 г. за одобряване на допълнителни трансфери за държавните университети чрез бюджета на МОН в размер на 20 млн. лв. по чл. 1, ал. 5, т. 2.10 от Закона за бюджета за 2022 г. за издръжка на обучението на държавните висши училища по реда на чл. 91, ал. 2 от Закона за висшето образование чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа на комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, съгласно приложение за полагаемите суми за всеки държавен университет.

В писмото се казва още, че в края на 2022 г. Синдикат "Висше образование и наука" е предоставил информация на образователния министър за две висши училища (УАСГ и ЛТУ), които са насочили средствата за повишаване на заплатите за други цели - "издръжка, горива, вода, енергия".

Синдикатът разчита на съдействие от страна на Сашо Пенов и ародните представители и очаква да бъде информиран за резултатите от проверките.